Rent vatten är en självklarhet

– tills det plötsligt inte är det

Vid en kris kan vattenbrist snabbt bli en av de största utmaningarna

För äldreomsorg, sjukvård och andra samhällskritiska verksamheter är tillgången till vatten avgörande redan från dag ett. För gamla och utsatta, redan efter par timmar. Det är på Sveriges kommuner som det tunga ansvaret för den livsviktiga vattenförsörjningen vilar.

Omvärldsläget har förändrats. Erfarenheter från pandemin, störningar i globala leveranskedjor och ett osäkrare säkerhetspolitiskt läge har visat att samhällets försörjningsberedskap behöver stärkas.

Host Nation Node tillsammans med Aqua Nobel erbjuder en trygg, hållbar och kostnadseffektiv lösning för vattenberedskap – anpassad för kommuner och regioner som vill ha en fungerande plan när det verkligen behövs.

Vad är en vattenkris?

I Sverige är vi stolta över vårt friska och goda kranvatten. Men vad händer när vattnet i kranen inte längre är tjänligt? Eller om det inte längre finns något vatten i kranen…

I en kris klarar sig samhället utan många saker - men vatten är inte en av dem. Våra kommuner har ett lagstadgat ansvar för försörjning av dricksvatten till sina invånare, men det är långt ifrån alla kommuner som har en hållbar lösning den dagen som vattenkrisen är ett faktum.

Orsaker till vattenkris

Kranvattnet i Sverige håller hög kvalitet, men det kan ibland bli otjänligt på grund av föroreningar eller driftstörningar. Bakterier, kemikalier, olyckor eller dåliga väderförhållanden kan försämra vattenkvaliteten och göra vattnet hälsoskadligt. Här är några exempel på hur:

Kemikalier och gifter

Vissa ämnen vara farliga för människor att få i sig, till exempel bly, arsenik, PFAS och bekämpningsmedel. Dessa kan komma på villovägar från industrier och jordbruk eller finnas i metaller i berggrunden.

2024 rapporterade SVT att forskare på Arbets- och miljömedicin på USÖ att var femte brunn i Södermanland, Värmland, Västmanland och Örebro hade för
höga halter av skadliga ämnen som uran och arsenik.
Samma år gjorde SVT en granskning och kom fram till att hundratusentals svenskar dricker
vatten som är förorenat med PFAS (industriellt framställda kemikalier).


Tekniska problem på vattenverk

För att rena dricksvatten används bland annat filter, UV-ljus och klor. Om något i reningsprocessen slutar fungera kan smutsigt vatten hamna i ledningsnätet. SVT lyfter ett exempel när en teknisk störning på vattenverket i Sandviken 2023 gjorde så att 25 000 invånare blev tvungna att koka sitt dricksvatten.

Extremväder och klimatförändningar

Extrema väderhändelser som kraftiga regn, torka och stormar har flera gånger gjort dricksvattnet otjänligt i Sverige. Vid översvämningar kan smutsigt vatten med till exempel virus eller bakterier tränga in i vattensystemet. På Folkhälsomyndigheten kan du läsa om hur kraftiga skyfall i Östersund 2010 och Skellefteå 2011 ledde till att parasiten Cryptosporidium hamnade i dricksvattnet som då blev otjänligt och smittade tiotusentals människor med magsjuka. På Nacka kommuns webbplats kan man läsa om ett annat exempel där tusentals Nackabor, 2016 fick koliforma bakterier i sitt dricksvatten, troligen på grund av att smutsigt ytvatten trängt in i ledningsnätet.

Utsläpp i samband med olycka

Livsmedelsverket lyfter att det vid olyckor kan läcka ut skadliga ämnen som olja, kemikalier och tungmetaller som sedan sprids till vattentäkter genom regn eller avrinning och att större utsläpp kan påverka dricksvattnet, särskilt i känsliga områden nära vattentäkter.

Säkerhetsläget kan störa försörjningen av vatten

Sveriges dricksvattenförsörjning är beroende av stabila leveranskedjor, fungerande infrastruktur och intakta säkerhetssystem. Internationella kriser, som konflikter, handelssanktioner eller cyberhot, kan påverka tillgången på rent dricksvatten, här är några exempel:

Brist på reningskemikalier och reservdelar

Svenska vattenverk är beroende av importerade kemikalier som klor och fällningsmedel. Men vattenverken behöver också tillgång till olika reservdelar och annan teknisk utrustning. Om dessa inte går att få tag på, på grund av till exempel krig eller oroligheter i omvärlden belyser Livsmedelsverket att vattenkvaliteten kan komma att påverkas.

Elavbrott och energikriser

På Krisinformation.se belyser man att elbrist kan orsaka driftstörningar i vattenförsörjningen. Både vattenreningen och distributionen av dricksvatten är beroende av en stabil elförsörjning.

Cyberattacker mot vattenverk

Totalförsvarets forskningsinstitut är en av flera som lyfter cybersäkerhet och dricksvattenverk. Under det senaste decenniet har flera uppmärksammade cyberangrepp världen över riktats direkt mot vattenverk, vilket har påverkat deras drift. MSB varnar för att om systemen som styr vattenrening hackas, så kan det leda till allvarliga störningar eller till och med manipulation av vattenkvaliteten.

Fysiska sabotage och attacker

Livsmedelsverket varnar för att vattentäkter, ledningar och vattenverk kan bli mål för sabotage vid till exempel krig eller terrorhot, vilket kan orsaka vattenbrist eller förorening av dricksvatten.

SCENARIO: Hur påverkas hemtjänsten vid en vattenkris?

Tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat.

Det är en klassisk tumregel för överlevnad. Men den gäller friska vuxna – för äldre och sjuka som är beroende av hemtjänsten är tiden mycket mer knapp.

Kommuner har ansvaret för att säkerställa en trygg dricksvattenförsörjning för sina invånare. Men hur säkerställer er kommun att sjuka, äldre och funktionsvarierade som inte kan hämta vatten själva får tillgång till det? När vattenförsörjningen störs påverkas hela samhället – men vissa verksamheter drabbas hårdare än andra.

När läget blir akut och tiden är knapp är det för sent att börja planera – det behöver finnas en lösning vattenberedskap på plats redan idag.

CHECKLISTA

Är er kommun redo för en vattenkris?

☐ Finns det en uppdaterad plan för vattenförsörjning vid kris?

☐ Har ni en plan för säkerställande av dricksvatten för äldreomsorg och hemtjänst (för medicinering, hygien och näringsintag)?

☐ Hur snabbt kan vatten distribueras vid en störning?

☐ Har er kommun en leverantör som kan tillhandahålla beredskapsvatten?

☐ Är er vattenberedskap testad genom övningar och olika scenariotester?

När rekommendationer att koka blir en arbetsmiljöfråga

Livsmedelsverket varnar för att sårbarheten i dricksvattenförsörjningen ökar och att säkerheten vid vattenverk och reservoarer måste stärkas.

Vid en allvarlig incident kan vattenförsörjningen, som du läste ovan drabbas av kemiska utsläpp, mikrobiologisk smitta eller till exempel cyberangrepp, vilket kan leda till att hela kommuner utfärdar en kokrekommendation.

Kommunen kan vid sådana tillfällen inrätta trygghetspunkter där invånare kan hämta vatten i dunkar, men hur ska detta lösas för de som är gamla och sjuka och får hjälp av hemtjänsten?

Enligt en rapport från Socialstyrelsen (2023) träffar EN hemtjänstpersonal i genomsnitt 9–10 äldre personer per dag. Var och en av de gamla behöver minst fem liter vatten per dygn. Varje personal inom hemtjänsten kommer vid en vattenkris som innefattar att det inte finns vatten alls i kranarna, i genomsnitt behöva hämta, transportera, koka, kyla ned och distribuera minst 50 liter vatten varje dag. 

Hur mycket extra tid kräver detta i en redan pressad arbetssituation för personalen i hemtjänsten?

Hur länge håller vattnet i en dunke och är dunkarna rena?

Har kommunen tillräckligt med dunkar för varje pensionär?

Hur ska personalen bära och frakta vattnet?

Har personalen möjlighet att koka upp, kyla ned och förvara vattnet hygieniskt?

En vattenkris kommer att innebära en situation för hemtjänsten som är svår att hitta hållbarhet i – varken ur arbetsmiljösynpunkt eller för de äldre som är beroende av snabb och säker vård.

Säkerställ er vattenberedskap

Flexibel och kostnadseffektiv lösning

När er kommun tecknar ett vattenberedskapsavtal med Host Nation Node säkrar ni ert nödvatten. Våra lösningar är skalbara och kan anpassas utifrån varje kommun och regions behov.

Vi erbjuder förpackat vatten i miljövänliga Tetra Pak och bag-in-box med smart design som gör dem hållbara, enkla att stapla, tåliga och brännbara.

Från 0,5 liter i Tetra Pak till 3-20 liter i bag-in-box, och vi erbjuder även vatten i bulk.

EXEMPEL 1

Efter att er kommun bestämt sig för att sluta ett vattenberedskapsavtal, väljer ni att ha ett eget lager med dricksvatten på plats i er kommun. Efter att vi tillsammans sett över ert behov levereras den mängd vatten ni önskar, i den typ av förpackningar som ni har mest nytta av.

I detta exempel har ni full kontroll över ert nödvatten och omedelbar tillgång till det.

EXEMPEL 2


Ni kan också välja vår ON-DEMAND-TJÄNST. Då förvarar vi ert avtalade vatten på något av våra strategiskt placerade centrallager. Detta ger er flexibilitet och trygghet vid oväntade behov eller krissituationer.

Tack vare vår effektiva logistikkedja kan vi säkerställa att ert vatten levereras där det behövs, när det behövs inom bara några timmar.

Kontakta oss för en genomgång av era behov - så skräddarsyr vi en strategi som passar er verksamhet.

Vill du läsa mer?

Aqua Nobel producerar svenskt källvatten av högsta kvalitet, hämtat från en djupvattentäkt i Mörarp.

De erbjuder beredskapsvatten med lång hållbarhet, förpackat i miljövänliga förpackningar.

Läs mer om Aqua Nobels beredskapsvatten här:

Vill du lyssna på mer?

I det här avsnittet av Trygghetspodden medverkar Rickard Thörn, som har en lång bakgrund från Försvarsmakten och som arbetar med både Host Nation Node och AquaNobel.